Grove Den
De Grove Den was, samen met de Berk, een van de eerste bomen die in het ijsvrije gebied gingen groeien. De grove den groeit op veel plekken in Nederland. Vroeger was het een echte inheemse boom op het hoogveen, maar door veenafgravingen en ontginningen zijn die oorspronkelijke bomen verdwenen. Later is de Grove Den veel aangeplant op arme zandgrond. De grove den komt ook veel voor in Europa. (behalve in Engeland/Ierland en de westkust van Frankrijk, evenals Zuid-Spanje en ten zuiden van de Alpen). Met name in de koudere gebieden, zoals Scandinavië, groeit de grove den goed. In het hooggebergte groeit hij tot op een hoogte van ongeveer 2000 meter. Verder komt hij ook voor in Centraal-Azië beneden de boomgrens tot aan het voorgebergte van de Himalaya en Noord-China.
Hoe ziet de Grove Den er uit.
De botanische naam is Pinus sylvestris. Hij kan een hoogte bereiken van 25 tot 35 meter. Je herkent de Grove Den aan zijn naaldvormige bladen die in groepjes staan en tot 8 cm lang kunnen worden. Bij de bosbouw worden de bomen al na 80 tot 120 jaar gekapt, maar ze kunnen veel ouder worden. In Zweden staat een Grove Den van maar liefst 700 jaar.
Je kunt het verschil tussen een spar en een Grove Den zien doordat de naalden van de spar verspreid staan over de takken en die van de Grove Den staan in groepjes verspreid over de takken.
Het kerstliedje “ooo dennenboom, ooo dennenboom” klopt dus eigenlijk niet omdat kerstbomen bijna altijd sparrenbomen zijn. 😉.
De zaden groeien in de vorm van kegels die als ze jong zijn groen kleuren en na een tijdje verkleuren naar donkergrijsbruin. Ze kunnen 7 cm lang worden en zitten 2 aan 2 of in kleine groepjes aan kromme steeltjes.
Bij beschadiging van de boombast komt er kleverige hars uit met een heerlijke geur, maar krijg het niet op je handen, want het is er heel moeilijk af te krijgen.
Historisch gebruik.
Bij de oude Grieken beschreef Hippocrates al de voordelen voor de longen en luchtwegen. Al eeuwen geleden dus werden dennenknoppen en dennennaalden als medicijn gebruikt voor de slijmvliezen en tegen hoest en bij ongemakken aan de gewrichten.
De Indianen gebruikten het vroeger tegen scheurbuik (ontstaan door langdurig vitamine C tekort) en de naalden als vulling voor matrassen tegen luizen en vlooien.
Magie.
De Grove Den is energetisch sterk verbonden met het element wind; de wind bepaald de vorm van de boom, die daardoor heel bijzonder kan zijn. De wind verspreid de zaden.
Wind is lucht. Grove Den is een goede hulp bij het vrij houden van de luchtwegen.
Mentale werking.
De etherische olie van Grove Den wordt gemaakt van de naalden.
Het verdampen van deze olie helpt bij mensen die vastzitten in wrok en oude pijn en zichzelf niet kunnen vergeven.
Grove Den geeft lucht en ruimte en werkt kalmerend en bevrijdend. Het creëert een sfeer waarin je gewoon jezelf kunt zijn.
Een paar druppeltjes op een geursteentje of in wat water in een elektronische diffuser is al voldoende. Voeg er wat lavendel aan toe voor extra ontspanning. Of een paar druppeltjes citroen voor een heldere en positieve sfeer.
Ook kun je Grove Den heel goed gebruiken bij geleide meditaties die je meenemen naar het bos en naar een stam van een grove den waar je heerlijk tegenaan leunt.
Het gebruik nu.
Tegenwoordig wordt Grove Den gebruikt in middelen tegen astma, verstopte neus, als zeepgeur, in shampoo en cosmetica en als geuren voor badkamer en toilet.
Tevens zou Grove Den op lichamelijk gebied. Het zou overtollig slijm in de luchtwegen oplossen, doorbloeding en lymfe stimulerend zijn, schimmels weren en zelfs pijnstillend zijn.
Heerlijk badzout.
Een heel fijn bad-ritueel creëer je zelf door maximaal 8 druppels verse Grove Den etherische olie te druppelen op 30 ml. ongeparfumeerd badzout, Dode Zeezout of Himalayazout, even in laten trekken en aan je badwater van maximaal 38 graden toevoegen. Ben je ouder dan 65, gebruik dan maximaal 4 druppels.
Gebruik altijd verse etherische oliën, vooral in het geval van Grove Den, omdat verouderde olie huidirritatie kan veroorzaken, vooral bij de gevoelige huid. Bewaar het flesje na openen in de koelkast. Goede en betaalbare merken etherische oliën zijn o.a. Chi, De Groene Linde en Oshadi. Ikzelf gebruik ook altijd Biologische oliën waar mogelijk.
Kaarsje aan, bosgeluiden afspelen en je waant je zo in het bos.
Ook gebruik ik Grove Den in mijn zelfgemaakte Dennenmix die ik bijna de gehele maand december in mijn diffuser verdamp, afgewisseld met een zelfgemaakte kerstmix. Bij gebruik van een elektronische diffuser verdamp je maximaal 1,5 uur achter elkaar en niet meer dan 2 maal per dag. Bij gebruik van een geursteentje is maximaal 3 druppels per dag op het geursteentje voldoende.
Vooral voor mensen met een kunstkerstboom haal je met de dennenmix toch die fijne geur in huis.
Liefs Conny