Wat is aromatherapie
Aromatherapie richt zich op het onderhouden en bevorderen van de gezondheid door middel van het gebruik van etherische oliën. Door middel van diverse technieken zoals massage of het verdampen in de ruimte herstelt het natuurlijke evenwicht in het lichaam.
Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde gebaseerd op het gebruik van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie wordt vaak ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid, maar ook bij diverse lichamelijke aandoeningen zoals o.a. eczeem, pijnklachten zoals bijvoorbeeld bij reuma, klachten van het spijsverteringsstelsel en het behandelen van wonden en decubitusplekken.
Etherische oliën (ook wel essentiële oliën genoemd) worden op natuurlijke wijze veelal uit planten, bloemen, wortels en bomen gewonnen.
Etherische oliën zijn de vluchtige geurstoffen uit planten, geproduceerd en opgeslagen in speciale cellen in de plant. Zo zijn bijvoorbeeld bij roos de geurcellen gelokaliseerd in de bloemblaadjes; bij citroenmelisse in het blad; bij gember in de wortel; bij citrusvruchten in de schil en bij sandelhout in het hout. De plant gebruikt deze aroma’s voor het aantrekken van nuttige insecten en/of bestrijding van ziektekiemen. Deze eigenschappen kunnen ook voor ons mensen gebruikt worden. Daarom worden deze stoffen, de essentiële oliën uit de plantendelen gehaald. Meestal wordt dit via waterdampdestillatie gedaan, maar ook door middel van persing, vooral bij de citrusvruchten, of wordt CO2 extractie als techniek gebruikt. Het resultaat is een etherische olie die we voor verschillende toepassingen kunnen gebruiken.
Iedere afzonderlijke olie heeft een eigen, unieke samenstelling van actieve bestanddelen en deze stoffen bepalen uiteindelijk de werking en eigenschappen. zo zullen sommige oliën ingezet worden bij lichamelijke ongemakken zoals eczeem of pijn. Andere oliën bezitten weer stoffen die een grote psychische en emotionele waarde hebben , En deze kunnen dan ook al behulpzaam zijn door middel van verdamping. En sommige oliën bevatten stoffen die zowel oplichamelijk als geestelijk vlak werkzaam zijn.
De geschiedenis van aromatherapie
Aromatherapie is een samentrekking van de woorden “aroma” en “therapie”, en staat voor behandeling met geuren.
De geschiedenis van de aromatherapie gaat meer dan 5000 jaar terug in de geschiedenis. De eerste destilleer installatie om essentiële oliën te produceren werdt ontdekt in het graf van een prins ongeveer 3000 jaar voor Christus.
Zeer vroeg al werden de geurstoffen gebruikt door priesters, koningen en de adel. De oudste geuren ter wereld, namelijk wierook en mirre, werden vanuit het oosten naar de westerse beschaving gebracht via beroemde handelsroutes zoals de wierookroute en de specerijenroute.
Branden is de oudste manier om gebruik te maken van de waardevolle geuren. Het huidige woord parfum verwijst nog steeds naar deze oorsprong (per furnum = door de rook).
later werden essentiële oliën steeds meer toegepast, bijvoorbeeld tijdens oorlogen voor het ontsmetten en behandelen van de wonden van soldaten.
De introductie van de term aromatherapie
De term aromatherapie werd in 1936 geïntroduceerd door de Franse scheikundige René Maurice Gattefossé. Boeren in de omgeving vertelden verhalen over de helende kwaliteit van lavendel. Nadat hij zijn hand had verbrandt, gebruikte hij de lavendelolie voor het behandelen van de brandwonden en verbaasde zich over de snelle en helende werking. Dit inspireerde hem om verder onderzoek te doen naar de kwaliteiten van de oliën.
Door de helende, antiseptische en verzorgende werking van de oliën zocht hij samenwerking met ziekenhuizen en artsen om dieper onderzoek te doen naar de toepassingsmogelijkheden en verdere kwaliteiten van de oliën. De bevindingen beschreef hij in een boek en gebruikte de term aromatherapie in de titel.
Tegenwoordig gebruiken we aromatherapie om de gezondheid te bevorderen en te ondersteunen. Onder gezondheid verstaan we dan het evenwicht tussen lichaam en geest.
De krachtige werkstoffen van de essentiële oliën worden tegenwoordig in de aromatherapie op verschillende gebieden ingezet zoals het hart- en vaatstelsel, voor huidaandoeningen, luchtwegen, spieren en gewrichten, de spijsvertering, het zenuwstelsel en op geestelijk gebied.
De verschillende manieren waarop aromatherapie kan worden toegepast zijn via verdamping, door middel van massage met oliën en crèmes, baden, kompressen en pakkingen en door verstuiving.
Welke producten gebruik ik in mijn praktijk en waarvoor.
De Basisoliën.
Voor de massage en de complementaire zorg bereidingen heb ik de beschikking tot verschillende basisoliën. Zo gebruik ik als neutrale basisolie voor de massage Amandelolie met Jojoba, en indien men allergisch is de druivenpitolie met jojoba. Dit zijn combinaties van een niet-drogende olie met een half-drogende olie. Waarbij de niet drogende olie ideaal is voor massages omdat het niet zo snel in de huid trekt en de half-drogende olie die wat sneller in de huid trekt, en geschikt zijn voor de wat kortere massages die ik in mijn praktijk geef.
Er zijn verschillende soorten basisoliën die evenals de etherische oliën allemaal hun eigen werking hebben. Ik gebruik in mijn maatbereidingen daarom vaak ook verschillende basisoliën die qua werking goed aansluiten bij je wens of klacht en vervolgens voeg ik daar ook nog de juiste etherische oliën aan toe.
Zo gebruik ik Sesamolie, Duindoornzaadolie CO2, Kokosolie, Tamanu en Teunisbloemolie.
Bijvoorbeeld Teunisbloemolie is erg geschikt voor de schilferige huid en kan gebruikt worden bij bijvoorbeeld eczeem.
De etherische oliën.
Zoals ik hierboven al aangaf kunnen de vele verschillende etherische oliën met ieder zijn eigen werking op veel manieren ingezet worden.
Verdamping.
De meest gebruikte toepassing die iedereen wel kent is de verdamping. Iedereen kent wel de aromalampjes in verschillende uitvoeringen zoals de schaaltjes op een standaard met een waxinelichtje eronder en de olie in een laagje water. Nu ben ik hier niet zo’n fan van, omdat je er continue bij moet blijven vanwege het kaarsje en omdat het water best snel verdampt. De olie die overblijft gaat dan verbranden en de geur die je dan krijgt is alles behalve lekker.
Ook heb je de elektrische verdampers met water. Al dan niet met een lampje in verschillende kleuren. Hier heb je echt heel erg leuke modellen in tegenwoordig. Maar let goed op met kinderen want water en elektriciteit kan hele vervelende gevolgen hebben.
Ik gebruik zelf de elektrische verdampers waarbij je de olie gelijk op de verdamper kan druppelen. Je hebt maar een paar druppels nodig en het apparaatje wordt lauwwarm en is dus zonder gevaar aan te raken.
Voor verdamping heb je natuurlijk ook nog de geursteentjes. Dit is de meest makkelijke en goedkope oplossing. Je kunt ze leggen waar je maar wilt.
En vanuit Aromazorgzuster https://aromazorgzuster.nl/ zijn er ook de aromapatches, dit zijn zelfklevende patches waarop je de gewenste oliën kunt druppelen en die je vervolgens op bijvoorbeeld de borst kunt plakken, er zit een huidvriendelijk lijmlaag op. Deze zijn ideaal te gebruiken bij mensen die bedlegerig zijn, maar ook bij mensen die de geur de gehele dag bij zich willen dragen.
Ook zijn er de arominhalers. Deze kun je naar believen gebruiken. Ikzelf heb bijvoorbeeld de kant en klare digesticalm gebruikt toen ik heel erg misselijk was van de medicatie die ik toen had. Het werkte perfect. Even eraan ruiken en de misselijkheid zakte af. Deze arominhalers zijn bijvoorbeeld ook ideaal bij luchtwegklachten zoals bronchitis en astma.
Toepassing via de huid.
Zoals aangegeven kun je de etherische oliën toevoegen aan een massageolie, maar het is ook mogelijk om ze toe te voegen aan een neutrale basiscrème of gel.
De crème moet daarbij wel voldoen aan een aantal eigenschappen. De crème moet bij voorkeur vrij zijn van paraffine en parabenen en je moet er ook nog 10 tot 20% andere stoffen door kunnen mengen zonder dat het zijn stabiliteit verliest. Je moet er bijvoorbeeld ook basisolie of masseraten aan toe kunnen voegen zoals Calendula maceraat, hydrolaten of Aloë Veragel. Ook hier gebruik ik uitsluitend de basiscrème van de levensboom. Crèmes kun je op velerlei manieren toepassen. Bijvoorbeeld lekker na het douchen of baden en als hand- of voetcrème. Ook geniet een crème de voorkeur bij behandeling van bijvoorbeeld eczeemplekjes op het gezicht.
Ook Aloë Veragel is een hele goede basisstof waar je prima de gewenste etherische oliën aan toe kunt voegen. Denk bijvoorbeeld eens aan jeuk met verschillende oorzaken. Ook ideaal voor een goed mondverzorgings product.
Douchen en baden.
Douchen en baden met etherische oliën kan een hele goede bijdrage zijn tot je gevoel van welbevinden en als toevoeging tot het behandelen van je klacht. Echter druppel nooit etherische olie zo in het water. Dit kan in combinatie met warm water heel veel irritatie en allergische reacties veroorzaken. Gebruik daarom altijd een emulgator zoals bijvoorbeeld een basis bad- of douchegel. Overschrijd daarbij ook nooit het toegestane aantal druppels. In mijn praktijk heb ik beide emulgatoren ter beschikking en kan een goed werkende fijne badolie of douchegel op maat maken voor je.
Liefs Conny