Veilig gebruik.
In mijn gedegen opleiding heb ik geleerd dat je alle oliën (sterk) verdund opgelost moet gebruiken in een goede basisolie of kant en klare emulgator. Ook het puur innemen wordt sterk afgeraden omdat het innemen of het onder de tong druppelen van pure etherische oliën ervoor kan zorgen dat je slijmvliezen in de mond of je slokdarm verbrand. Innemen kan wel, maar dan moet het (opgelost in een basisolie) in goedgekeurde capsules ingenomen worden. Verder in de tekst ga ik hier wat dieper op in.
Ook moet je goed op de hoogte zijn van de verschillende contra-indicaties van de verschillende oliën. Zo kun je bij het combineren van 2 verschillende oliën die dezelfde eigenschappen hebben ervoor zorgen dat het effect juist tenietgedaan wordt. Zoals bijvoorbeeld rozemarijn met eucalyptus. Beide met de dezelfde soort inhoudsstoffen maar gebruik je ze samen dan heffen die eigenschappen elkaar op. En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen.
Waar moet je bij aankoop van een goede olie op letten
– Als er gezegd wordt dat oliën niet goed en zuiver zijn omdat er gevaarlijke tekens op staan. Weet dan dat dit onzin is. Die tekens staan erop omdat dit moet volgens de Europese Wetgeving.
De onderstaande symbolen kunnen voorkomen op de flesjes van etherische oliën, maar ook op alle andere middelen zoals cosmetica of schoonmaakmiddelen.
Sommige producten met zo’n symbool leveren bij opname via de mond of huid en bij inademen direct irritatie op, sommige producten kunnen schadelijk zijn. Dit symbool staat op veel flesjes van etherische oliën. Vooral als de olie niet goed gemengd wordt in een goede basisolie zal het schade aanrichten. Iedere goede aromatherapeute is op de hoogte van in welke verhoudingen een bepaalde olie gemengd moet worden in een basisolie of crème. En weet dat etherische olie nooit puur ingenomen dient te worden.
Product kan gemakkelijk vlamvatten als het in contact komt met een ontstekingsbron (brandende sigaret, lucifer, vonk). Zowel vaste stoffen, vloeibare stoffen als gassen kunnen ontvlammen. Dit geldt natuurlijk voor veel (ook niet) etherische oliën.
Product kan bij opname via de mond of de huid of bij inademen mogelijk kankerverwekkend zijn of op een andere manier schadelijk zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor de voortplanting. Indien er dit symbool op een olie zou staan zal ik het niet gebruiken.
Producten die schadelijk zijn voor de organismen als ze in het milieu terechtkomen. Deze producten kunnen bijvoorbeeld sterfte van vissen of bijen veroorzaken: Iedere goede aromatherapeute zal olie die dit symbool bevat zorgen dat dit dus niet in het milieu terechtkomt en het afvoeren via klein chemisch afval en in heel beperkte mate gebruiken. (Bron: waarzitwatin.nl)
Sommigen beweren dan dat bepaalde merken chemische middelen toevoegen aan hun olie dus dat ze niet puur zijn. Weet dan, zoals ik hierboven al aangaf, dat de namen die voorkomen op een etiket als inhoudsstoffen de moleculen (lees chemische bestanddelen) zijn die van nature in de plant voorkomen en geen toegevoegde chemicaliën.
Sterker nog, je weet dan dat het een goedgekeurd product is. Dus anders gezegd, juist als er geen verplichte waarschuwingstekens op staan zouden er waarschuwingslampjes moeten gaan branden.
In sommige oliën zitten nu eenmaal chemische (plantaardige) bestanddelen die in hoge concentraties aanwezig zijn. Bijvoorbeeld kaneelschors/kaneelblad, daar staat een gevaar-teken op omdat door het bestanddeel ‘eugenol’ deze olie irriterend kan zijn voor de slijmvliezen en kan bij een gevoelige huid de huid direct rood kleuren of zelfs verbranden. Dit gebeurt echter bij onverdund gebruik en bij het niet in de juiste dosering toepassen.
Welke gegevens moeten vermeld staan op de verpakking of op het flesje:
- De botanische naam. (bijvoorbeeld Boswellia carteri = Olibanum ofwel Frankincence.)
- Welke plantendelen er gebruikt zijn. (blad, schors, wortel, stengel, bloem, de hars.)
- Land van herkomst. (Bijvoorbeeld een veel gebruikte olie zoals lavendel komt uit Frankrijk, maar ook uit Bulgarije. En je hebt dan ook nog het verschil waar het groeit en geoogst is. Bijvoorbeeld in de bergen op hoogte of op lagergelegen gebieden. Of wel op dezelfde plaats en hoogte, maar geoogst in de lente of in de nazomer. In al deze gevallen zul je een andere samenstelling van olie hebben met de rustgevende werking in alle oliën, maar in de ene olie zal die net iets meer doen dan in de andere die meer of minder zon heeft gehad, of groeit op een andere plaats.)
- Het chemotype. (Bijvoorbeeld Tijm ct. Linalool of Tijm ct. Thymol, allebei Tijm, maar beide met een iets andere werking en inzetbaarheid.)
- Wordt de extractie methode aangegeven. (destilatie, CO₂ extractie of persing.)
- De houdbaarheidsdatum en of een olie koel bewaard dient te worden na opening. (bijvoorbeeld citrusoliën worden na openen het best in de koelkast bewaard. Deze oliën zijn ook maar beperkt houdbaar door snellere oxidatie. Maximaal een jaar, daarna zijn ze nog wel veilig te gebruiken als verdampingsolie, maar met een maximale gebruiksduur van 2 jaar.
– Vraag bij aankoop van een olie om de MSDS papieren die erbij horen en als het even kan om de gaschromatografische analyse. Dan weet je zeker dat je een veilige olie hebt.
– Staat er bij geen één individuele olie contra-indicaties, of word er op de webshop of website geen lijst met mogelijke contra-indicaties genoemd zoals bijvoorbeeld niet gebruiken bij zwangere vrouwen, baby’s en kinderen of ouderen. Of niet gebruiken indien je epilepsie of een andere aandoening hebt, of bijvoorbeeld bij gebruik van medicatie, zoals bijvoorbeeld anti-depressiva, zoek dan verder. Er zijn namelijk maar weinig oliën die geschikt zijn voor zwangere vrouwen, baby’s en kinderen tot 12 jaar. En indien wel geschikt moet er heel voorzichtig gedoseerd worden. Wel 50% tot 75% minder dan bij volwassenen.
– een dure olie staat niet garant voor een goede olie en een goedkope(re) olie kan juist wel een goede olie zijn. Prijzen van 60+ euro voor een lavendelolie is geen garantie voor een betere olie. Voor 15 euro per 10 ml heb je een hele zuivere bio-olie rechtstreeks van de lavendel destillateur. De hogere prijzen zijn meestal een indicatie dat er te veel lagen tussen zitten van handelaren die ieder ook hun winst erop willen behalen. Of er is sprake van een MLM-principe. (=Multi-Level Marketing)
Waar moet je op letten als je geadviseerd wordt:
– Geven ze aan hoeveel een olie verdund moet worden om een veilig gebruik te garanderen. Dit geldt voor gebruik als massageolie op de huid als ook in bad of douche. Etherische oliën moeten altijd verdunt worden in een basisolie of basiscrème of in een basis bad- of douche-olie of emulsie.
– Adviseren ze om etherische oliën in te nemen, bijvoorbeeld een paar druppels onder je tong of met water!! Dit is echt gevaarlijk, etherische oliën zijn zeer geconcentreerd en kunnen je slijmvliezen aardig irriteren of zelfs verbranden en ze lossen namelijk niet op in water, maar blijven erop drijven. Als je dit dus drinkt dan bestaat er een reële kans dat je je slokdarm beschadigd. Misschien merk je het niet meteen, maar bij vaker gebruik zeker wel.
Het is niet zo dat etherische oliën niet ingenomen kunnen worden, maar zorg dat dit gebeurt op advies van een gediplomeerde aromatherapeute en dan ook nog in goedgekeurde veilige capsules. Deze capsules maken is enkel voorbehouden aan goedgekeurde bereidingsapotheken en gedegen geschoolde aromatherapeuten. Maar ik bied dit vooralsnog niet aan. En nog veiliger is het om gewoon een thee te maken van het desbetreffende kruid. Waar er voor etherische oliën (bijvoorbeeld Bijvoet) contra-indicaties gelden, is dat voor het kruid niet het geval.
– Wordt er geadviseerd om het onverdund op je huid te smeren! Niet doen! Er is maar 1 echt veilige olie die je op je huid kan gebruiken, en dat is lavendel, maar dan wel met die restrictie dat dit maar 1 tot een paar druppels zijn en dan ook nog eens voor een korte duur, op bijvoorbeeld een brandwondje.
Het gevolg van etherische oliën puur gebruiken op de huid zorgt vroeg of laat voor een levenslange allergie voor alle producten waar die olie van gemaakt is. Dus ook voor de zeep waar dit product in zit, of het voedingsmiddel waar de olie van gemaakt is, zoals bijvoorbeeld tijm of gember. De lever kan de etherische oliën die zo geconcentreerd in de bloedbaan komen niet allemaal verwerken. Er treed een stapeling op in de lever met de allergie als gevolg. (Heel simpel uitgedrukt, omdat het hele proces uitleggen iets te veel van het goede is.)
– Worden er composities van oliën aangeboden, zorg dan dat het duidelijk is welke oliën er voor die composities zijn gebruikt, en in welke hoeveelheid. Van de ene olie mag je namelijk maar een 1% oplossing gebruiken en van de andere misschien wel 10%. En er zou zomaar een olie tussen kunnen zitten die een contra-indicatie heeft.
– Laat je ook niet misleiden door zelfbedachte kwaliteitsnormen.
– En misschien wel het belangrijkste. Zorg dat de aromatherapeut of de adviseur die je raadpleegt of waar je naar de praktijk toegaat een gedegen opleiding heeft gehad en niet na een workshop van 1 dag en 1 certificaat jou al adviezen gaat geven. Geloof me, er komt meer bij kijken dan 1 dag studie.
Een goede aromatherapeute heeft een gedegen opleiding gehad en haar diploma behaalt bij een erkend opleidingsinstituut welke is geaccrediteerd door een beroepsvereniging zoals bijvoorbeeld de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC) of de Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN) en aangesloten is bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en geregistreerd staat bij een opleidingsregister zoals bijvoorbeeld het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Er zijn nog veel meer registers en beroepsverenigingen. Onderzoek zelf welke jij belangrijk vind.
Is iemand niet geschoold via een erkend opleidingsinstituut of heeft een opleiding gevolgd, of een curus van 1 dag (En echt! dit gebeurt) die van origine niet voorkomt in Nederland en niet is aangesloten bij een erkend register vraag je dan af of er wel veilige adviezen gegeven worden.
Wat zegt de wet over etherische oliën.
Etherische oliën die je in Nederland kan kopen, moeten voldoen aan de Europese wetgeving. Deze wetgeving is vastgelegd in de richtlijn Algemene productveiligheid (2001/95/EG), die is opgenomen in de Warenwet. Dit houdt in dat producenten en importeurs verplicht zijn om ervoor te zorgen dat producten veilig zijn voor consumenten bij normaal gebruik(extra informatie) . De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving door producenten en importeurs. Ook moeten de chemische stoffen in het product voldoen aan de REACH Verordening (1907/2006/EG). Dit is de Europese richtlijn voor het gebruik van chemische stoffen waarin het gebruik van chemische stoffen is vastgelegd. (Bron: waarzitwatin.nl)
Er zijn veel goede etherische oliën in omloop. Ook in Nederland zelf zijn er goede en betrouwbare leveranciers die pure, zuivere en, het belangrijkste, gecontroleerde oliën en composities van oliën verkopen. O.A. Chi, De Groene Linde, ‘Jolie &Co, Oshadi en aromazorgzuster zijn hier een paar voorbeelden van.
Liefs Conny